Câteva aplicații ale reactoarelor de cavitație
cu impuls magnetic

ROTON SI PULSAR-CT 930

în industria alimentară

Un reactor de cavitație este un dispozitiv care utilizează fenomenul de cavitație pentru a realiza diverse
aplicații. Cavitația este formarea și colapsul rapid al bulelor de gaz sau vapori într-un lichid atunci când
acesta este supus la variații bruște de presiune.

Omogenizarea, pasteurizarea laptelui integral și recombinarea laptelui

Ca urmare a prelucrării în reactorul de cavitație, durabilitatea laptelui integral prelucrat crește în timpul depozitării de 3…7 ori (fără ambalare), temperatura de pasteurizare a laptelui scade de la 75…85°C la 60…65°C, iar temperatura de sterilizare de la 150°C la 80…90°C fără a schimba valoarea nutritivă a acestuia, procesele de omogenizare au loc împreună cu pasteurizarea laptelui.

La recombinarea laptelui integral uscat, pierderile acestuia sunt complet eliminate, calitatea laptelui recombinat se îmbunătățește semnificativ și, în același timp, se realizează pasteurizarea și omogenizarea. În procesul de omogenizare se obține distribuția uniformă a grăsimilor, omogenitatea produsului și creșterea vâscozității acestuia. Produsul dobândește rezistență la formarea smântânii și la dezvoltarea proceselor de oxidare.

Producerea de sucuri, piureuri de consistență omogenă cu pulpă.

În producția de sucuri naturale, una dintre sarcinile principale este stabilizarea pulpei în suspensie. Ținând cont de acest lucru, principala operațiune în producția de sucuri cu pulpă este dispersia fină până la o dimensiune a particulelor de cel mult 50 de microni. Prin reducerea dimensiunii particulelor de pulpă la 10-50 de microni, stabilitatea dispersiei fine crește, fracția de masă a pulpei scade, datorită transferului de protopectină insolubilă în pectină solubilă în apă, vâscozitatea sucului crește de la 6,8 la 12,2 cP, iar consumul de energie se reduce semnificativ. Restul indicatorilor – fracția de masă a substanțelor solubile uscate și acizii titrabili rămân practic neschimbate. Astfel, utilizarea prelucrării prin cavitație ca omogenizator oferă un produs omogen, stabil, care practic nu se descompune în timpul depozitării; particulele de pulpă au o structură fin dispersată, ceea ce determină o calitate ridicată a gustului.

Reciclarea deșeurilor de vinificație (pielițe și semințe de struguri)

Reciclarea face posibilă obținerea unor produse valoroase necesare pentru o serie de sectoare ale economiei naționale: alcool etilic, acid tartric, ulei de struguri, concentrate polifenolice, băuturi răcoritoare cu conținut redus de alcool și băuturi răcoritoare și alte produse alimentare, cosmetice și farmaceutice.

Intensificarea tehnologiei de producție a etanolului.

În stadiul inițial al procesării cerealelor, când reactorul de cavitație este utilizat pentru prepararea mustului, se produce o schimbare semnificativă a diferitelor substanțe solide, cu acumularea simultană de carbohidrați fermentabili și nefermentabili cu masă moleculară mică, dextrine cu diferite greutăți moleculare și azot aminic. Aplicarea prelucrării prin cavitație asigură o distrugere profundă a materiilor prime, contribuind la dizolvarea mai ușoară a acestora în cadrul prelucrării termice și enzimatice ulterioare. Utilizarea reactorului de cavitație face posibilă prelucrarea măcinișurilor cu diferite distribuții granulometrice ale texturii particulelor de boabe de secară și obținerea unor medii cu un conținut ridicat de solide solubile fără deteriorarea parametrilor reologici. Conținutul de dextrine cu grad mare de moleculă și de substanțe reducătoare se dublează, iar proteinele solubile sunt de trei ori mai multe decât în mălaiul preparat prin metode tradiționale. Randamentul de spălare a distileriei este redus cu 50% și se asigură reutilizarea spălăturii filtrate în proces în diferitele sale etape. În cazul utilizării acestei noi tehnologii, este posibilă utilizarea unui mod de procesare mai blând, ceea ce duce la o scădere a costurilor cu căldura și energia cu 25-30%. Gradul de hidroliză a mustului zaharizat concentrat pe tehnologia propusă este de 95-97%.

Utilizarea reactorului de cavitație cu impulsuri magnetice ROTON în ind berii

Prelucrarea mustului de macerat în reactorul ROTON crește eficiența producției de bere datorită unei mai mari izolări a substanțelor extractive din malț, economisind materii prime și, de asemenea, îmbunătățește calitatea mustului de bere, are un efect pozitiv asupra procesului de fermentație și asupra calității băuturii finite.

Prelucrarea mustului de macerat în reactorul ROTON timp de 5 minute este suficientă pentru zaharizarea mustului și acumularea cantității necesare de substanțe uscate, duce la o descompunere mai completă a proteinelor, reduce extracția polifenolilor. Durata de fermentare este redusă la 4 zile.

Extracția alcoolică din extractul natural de stejar pentru fabricarea produselor de coniac

Prelucrarea prin cavitație a așchiilor de stejar special pregătite pentru producția de coniac permite accelerarea de zece ori a gradului și a profunzimii extracției componentelor lemnului de stejar în alcoolul de coniac. Toate acestea conduc, în cele din urmă, la produse cu proprietăți organoleptice îmbunătățite într-o perioadă mai scurtă de timp.

Intensificarea cultivării
drojdiei de panificație

O creștere a ratei specifice de creștere a drojdiei și a acumulării de biomasă odată cu aplicarea reactorului de cavitație în procesul tehnologic se explică prin faptul că diferența de presiune osmotică crește în afara și în interiorul celulei și, ca urmare, se îmbunătățește absorbția nutrienților de către celulă. Îmbunătățirea proceselor de schimb de masă și de transfer de masă în suspensia de drojdie crește ieșirea metaboliților din celulă și, prin urmare, favorizează proliferarea drojdiei. Nanoprocesele care trec prin cavitator distrug conglomeratele de drojdie cu alinierea lor în lanțuri separate și chiar cu apariția unor celule unice. Acest lucru ajută la creșterea suprafeței totale a celulelor de drojdie într-un volum unitar, ceea ce îmbunătățește absorbția oxigenului și a nutrienților. Îmbunătățirea procesului tehnologic de cultivare a drojdiei de panificație prin metoda de prelucrare prin cavitație permite creșterea ratei specifice de creștere și a productivității acumulării de biomasă cu 25-35%. În acest sens, durata procesului este redusă cu aceeași cantitate.

Limpezirea vinului cu o suspensie subțire, dispersată de bentonită.

Datorită forțelor de interacțiune dintre sarcini, particulele de bentonită adsorb impuritățile și precipită particule de diferite coloizi de vin cu sarcini electrice opuse. Ca urmare a adsorbției și precipitării, particulele formează agregate mari, care se depun în masa de vin, în timp ce are loc limpezirea, iar conținutul de diverse substanțe extractive, instabile, scade. Spre deosebire de substanțele proteice de limpezire, care acționează în asociere cu taninul, substanțele minerale (bentonita) formează particule coloidale sau în suspensie (caolin), care, datorită prezenței sarcinilor electrice negative, precipită particule cu sarcini opuse. Tehnologia de cavitație asigură dispersia bentonitei până la o dimensiune a particulelor de 0,1-2,0 microni, reducând de până la 10 ori consumul acesteia la prelucrarea materialelor vinicole; crește productivitatea limpezirii de până la 5-8 ori, cu o calitate îmbunătățită a produsului final.

 

Pulsar 9302 500

Pulsar-CT 930

Roton2 500

Roton