Reactoarele de cavitație cu impulsuri magnetice ROTON sunt rezultatul celor mai recente dezvoltări ale companiei noastre în domeniul prelucrării prin cavitație a lichidelor în diferite combinații, precum și a amestecurilor de lichide și solide.
Reactoarele ROTON creează cavitație prin intermediul metodei hidrodinamice cu impuls magnetic direct în fluxul de fluid, ceea ce permite procesarea eficientă a oricăror lichide în volume la scară industrială. Câmpul magnetic menține norul de cavitație exact în regiunea reactorului în care are loc procesarea și are un efect imediat asupra materiei prime care trece prin cavitator. Acest lucru asigură o eficiență ridicată, fiabilitatea și durabilitatea reactoarelor noastre
produce două linii de produse de reactoare de cavitație
Reactoarele ROTON pot fi completate de sistemul de control automatizat al procesului de cavitație ECCE pentru a regla cu precizie procesele de cavitație și pentru a obține un efect maxim asupra mediului prelucrat într-o mare varietate de vâscozități și temperaturi.
ЕССЕ poate fi pus în aplicare în mod eficient în cazul în care în procesele tehnologice se utilizează diverse lichide cu o gamă largă de vâscozitate, condițiile de temperatură de prelucrare variază foarte mult, hidromodulul poate varia etc., de exemplu, în timpul proceselor de extracție. În aceste cazuri, ЕССЕ poate contribui la obținerea unei eficiențe maxime a prelucrării prin cavitație, ținând cont de parametrii schimbători ai mediului tratat și la extinderea domeniului de aplicare.
Acest sistem a fost creat în urma studiului aprofundat al modelelor consistente de formare a cavităților, a nucleării și evoluției acestora, construind dependențe empirice și prognozând comportamentul cavităților gaz-vapori în diferite condiții.
Eficacitatea cavitației depinde de forma și mișcarea bulelor de cavitație, de presiunea maximă și de temperatura din timpul microexploziilor, care sunt factorii de acțiune ai cavitației care depind de parametrii mediului. Datorită datelor observate și estimării parametrilor fizici ai energiei efectului de cavitație, inginerii noștri au determinat valorile parametrilor acustici, dependența lor de proprietățile fizice ale lichidului și prognoza influenței tehnologice asupra mediului prelucrat. Sistemul creat face posibilă controlarea presiunii vaporilor saturați și a numărului de cavitație în diferite lichide, emulsii și suspensii, precum și susținerea automată a modului de supercavitație, ținând cont de temperatura, presiunea din interiorul cavitatorului și vâscozitatea mediului prelucrat.
Complexul automatizat ROTON+ЕССЕ este proiectat pe principiul „sistemului de monitorizare”. Senzorii instalați în cavitator transmit diverși parametri fizici către unitatea de control, unde un software prelucrează datele. După procesarea datelor, PLC-ul (controlerul) emite comenzi către unitățile de acționare. Sistemul ЕССЕ este un instrument precis și fiabil pentru modelarea cavitației și controlul automat al proceselor de cavitație.
Reactoarele de cavitație cu impulsuri magnetice ROTON prezintă o eficiență ridicată în producția de diverse extracte folosind solvenți de calitate alimentară, cum ar fi etanol, ulei și apă și oferă o omogenizare de înaltă calitate, extracție profundă și capacitate combinată cu un consum redus de energie.
Reactorul de cavitație ROTON poate procesa lichide cu o vâscozitate de până la 1000 cSt și mai mult, cu o capacitate de până la 8000 de litri pe oră, orice combinație de diverse lichide și lichide cu solide cu hidromodul minim de 4.
Extracția materialelor vegetale se realizează în prezent prin metode ineficiente, lente și complexe.
Extracția materialelor vegetale se realizează în prezent prin metode ineficiente, lente și complexe.
Metoda clasică de izolare a compușilor biologic activi din materiale vegetale este extracția cu ajutorul unor solvenți toxici și există întotdeauna problema separării reziduurilor de solvenți din extract, ceea ce poate duce la distrugerea parțială sau chiar completă a unor componente ale extractului, precum și la contaminarea produsului final cu compuși chimici nealimentari.
Extracția cu gaze lichefiate este cea mai populară dintre metodele de extracție existente în prezent. Este vorba despre extracția cu butan și extracția cu dioxid de carbon lichefiat (CO2). Ambele metode au câteva dezavantaje semnificative:
Extracția cu etanol a materiilor prime vegetale și animale. Un astfel de exemplu de rezolvare a unei probleme de extracție foarte complexe este extracția uleiului de kril. Uleiul de krill este un aditiv alimentar foarte valoros și scump, mai eficient decât uleiul de pește. Nutrienții activi ai uleiului de kril sunt acizii grași Omega-3, fosfolipidele și astaxantina – cel mai puternic antioxidant natural. Toate aceste trei tipuri de substanțe au solubilități diferite în solvenți polari și nepolari. Extracția tradițională se realizează cu cel puțin doi solvenți diferiți, în două etape. În plus, unul dintre acești solvenți este neapărat nealimentar. Prin urmare, toate mostrele de ulei de kril disponibile pe piață nu pot fi certificate ca produs organic.
Compania noastră, folosind reactorul unic de cavitație ROTON, a dezvoltat și testat tehnologia de extracție prin cavitație a uleiului de kril cu etanol alimentar. În același timp, într-o singură etapă, a fost posibilă extragerea simultană a grăsimilor, a fosfolipidelor și a astaxantinei. Toți parametrii extractului îndeplinesc standardele de piață pentru uleiul de kril.
Extracția de canabis medical. Un astfel de extract conține o cantitate semnificativă de canabidiol medical (CBD) – o substanță foarte utilă care ajută în mod eficient la eliminarea stresului, a insomniei, a dependenței de alcool sau de droguri și are o serie de efecte terapeutice.
Pregătirea extractului de canabis medical în reactoarele noastre de cavitație se face cu ajutorul etanolului de calitate alimentară 95,5% și se extrag peste 95% din canabinoizi.
Echipament pentru instalația-pilot de extracție a etanolului din plante medicinale (canabis etc.)
Extracția alcoolului din extract natural de stejar pentru fabricarea produselor de coniac.
Prelucrarea prin cavitație a așchiilor de stejar special pregătite pentru producția de coniac permite accelerarea de zece ori a gradului și a profunzimii extracției componentelor lemnului de stejar în alcoolul de coniac. Toate acestea conduc, în cele din urmă, la produse cu proprietăți organoleptice îmbunătățite, fabricate într-o perioadă mai scurtă de timp.
Extracția apoasă fără reactivi a substanțelor humice. La prelucrarea materiilor prime în reactorul ROTON, procesele de dispersie, extracție, dizolvare, dezintegrare a structurilor celulare, distrugerea celulozei au loc simultan. Rezultatul este o creștere a eficienței produsului final fără utilizarea de reactivi chimici.
Producție de înaltă performanță, fără deșeuri la fabricarea de sucuri, piureuri, paste. Această tehnologie permite procesarea legumelor și fructelor, cum ar fi roșiile sau citricele cu tot cu coajă, deoarece măcinarea are loc la nivel micro.
Prelucrarea are loc fără aport de aer, păstrând în același timp toate componentele compoziției chimice a fructelor, inclusiv cele insolubile: fibre, protopectină și pigmenți liposolubili. Datorită păstrării complete a părților constitutive ale materiilor prime, valoarea sucurilor cu pulpă este mai mare decât cea a celor limpezite.
Model
|
Putere nominală, KW
|
Capacitate maximă*, litri/oră
|
Capacitate nominală**, litri/oră
|
---|---|---|---|
ROTON-7
|
7.5
|
2.000
|
1.000
|
ROTON-15
|
15
|
4.000
|
2.000
|
ROTON-30
|
30
|
8.000
|
4.000
|
* Capacitate maximă – valoarea admisibilă a debitului de lichid care trece prin reactor în cazul în care prelucrarea minimă a lichidului prin cavitație este suficientă pentru majoritatea sarcinilor de emulsionare, dispersie, extracție.
** Capacitate nominală – debitul de lichid care trece prin reactor și prin care se generează procesul de cavitație eficientă pentru realizarea sarcinilor tehnologice complexe: emulsificare la nivel molecular, dispersarea solidelor într-un lichid, extracție maximă cu solvenți alimentari (apă, etanol, ulei). Reducerea debitului are ca rezultat creșterea timpului de procesare prin cavitație cu încălzirea simultană a lichidului procesat, care permite realizarea sarcinilor speciale de producție.